SALT:variationer i Sörmland
SALT:variationer i Sörmland
SALT: variationer i Sörmland - ett tvärkonstnärligt konst- och musikprojekt om sorg sett ur olika perspektiv.
En serie om nio verk skapades runt om i Sörmland genom ett musikresidens hos Scenkonst Sörmland 2020.
På grund av pandemin presenterades flera av verken under 2021-22.
Varje verk är unikt och tar fokus på platsen och människor bosatta på orten. Resultaten tar olika form på varje plats, allt från musikaliska föreställningar och installationer till videofilmer eller performanceakter.
Musiken och innehållet i varje del formas av berättelser, erfarenheter och tankar hos människor, i lika hög grad som av rummet eller platsen där verket framförs.
Projektet handlar till stor del även om samarbeten på plats på olika sätt.
Anne Pajunen står bakom konceptet och verket, och arbetade på plats med de medverkande, och i ett nära samarbete med Scenkonst Sörmland. Hennes konstnärliga verksamhet innefattar uppdrag och projekt i rollen som sångerska, musiker, tonsättare, regissör och scenograf.
Sova på sorg är en kort video från ett av verken och finns att se här.
Producent för projektet var Pontus Langendorf, musikproducent på Scenkonst Sörmland.
Här nedan de genomförda delarna i verket.
30 april - 24 maj 2022: Koordinaten, Oxelösund
Sorgers boning
- en interaktiv musikvideoinstallation
Sista delen i serien SALT: variationer i Sörmland presenteras i Galleri O på Koordinaten i Oxelösund. Verket är baserat på intervjuer med sverige-finnar på orten, som delat med sig av sina tankar kring sorg, vad det är för något och var den finns. Tillsammans med filmaren Nils Cromnow har Anne Pajunen filmat miljöer runt och i Oxelösund, alla välkända platser och miljöer för Oxelösundsborna. Genom att röra dig i rummet kan du glänta på dörrar och luckor och se och höra gestaltningar, en slags fantasier kring var och hur vi härbärgerar sorgetankar.
Vernissage 30 april 11-14, Koordinaten, Oxelösund
2021:
7-8 juni 2021: Hälleforsnäs,
Genom sorgens salta rum
- en installationsföreställning om sorgens skepnader
I en nedlagd butikslokal på det gamla bruksområdet i Hälleforsnäs har hon skapat en labyrint för sorgens skepnader. Labyrintens olika rum är inspirerade av de intervjuer som Anne gjort med invånare från orten. Intervjuerna handlade om allt från saknaden efter ett förlorat husdjur och sorgen över att vara isolerad under en pandemi, till de kontraster som uppstår mellan saknaden efter ett hem som man varit tvungen att lämna och glädjen över att ha kommit till en ny plats med nya möjligheter. Följ med in i labyrinten och möt ett sammelsurium av tankar och känslor i en musikalisk gestaltning av det som pågår under ytan.
Genom sorgens salta rum är en del av Anne Pajunens musikresidens på Scenkonst Sörmland, och presenteras av Scenkonst Sörmland i samarbete med Hälleforsnäs Bygderåd och Flens kommun.
Medverkande:
Anne Pajunen, sång, konstnärlig ledning
Lisa Grotherus, sång, klarinett
Emma Augustsson, sång, cello
Monica Larsson, sång
4 sept-3 okt 2021: utställning
Sörmlands museum, Nyköping
Sova med sorg – saltet på kudden
Sova med sorg är en stillsam föreställning med musik som varsamt vaggar sorgen, en musik skapad av inspelade ljud från föremål ur museets samlingar. Till det fogas spår av brev som i förtroende lämnades över till Anne Pajunen vid en ceremoni på Prosten Pihls Gård i augusti 2020. Klangen av föremålen bildar ett moln av lagrade sinnesstämningar som beskriver människors sorg och saknad. Är det universella och tidlösa röster vi hör när sången från föremålen samsas med nutida röster?
Verket tar sin form i föremål, musik, texter och videofilmer.
Vid vernissagen den 4 september ges en c:a 10 minuters live performance i utställningen av Anne Pajunen vid 8 tillfällen.
25 november 2021: Strängnäs, Multeum
Salt i såret - livet efter våld
en musikdramatisk performance om våldsutsatta kvinnor och livet efter våldet.
Medverkande:
Anne Pajunen, röst/performance, live-elektronik
Anette Kumlin, oboe d’amore
Endast 2 föreställningar
17.30
18.30
11 december 2021: Stopp Köpcentrum, Gnesta
Den enes sill är den andres sorg
en installationsperformance om ensamhetens sorg.
I seriens 8:e del vill vi uppmärksamma den oombedda ensamheten som väntar många under den stundande julhelgen.
Sillen är för väldigt många (inte alla!) en sjävklarhet på det dignande julbordet, och den har tillsammmans med julskinkan näst intill blivit en symbol för de där måltiderna vi äter tillsammans under julens dagar.
Under lördageftermiddagen den 11:e december står en installation öppen att besöka under ett par timmar. Titta in en stund och tänk på vem i din närhet som riskerar att bli ensam under julen. Ett liten gest kan betyda så mycket, en kopp kaffe och en lussebulle och en pratstund. Kanske finns det till och med plats för en extra person till under sillunchen. Ring på, bjud in, bry dig om!
Önska god jul, och mena det.
Den enes sill.... som tillfälligt tar plats i en tom butikslokal i Stopp Köpcentrum i Gnesta, och är ett pågående skeende i ett imaginärt sceneri som illustrerar kontrasterna mellan den överdådiga måltiden för många människor och den ensammes tacklande av tiden på andra sidan väggen hos en granne. Stanna upp en stund och kom in och lyssna till stillsam sång, klockspel och kakformar, och begrunda sakernas tillstånd under en paus i din handling.
Medverkande: Anne Pajunen, röst, performance, klockspel m.m.
Fri entré
Genomförda delar under 2020:
6 augusti: Nyköping, Prosten Pihls Gård
Saltet på kudden - tårar som ingen ser
17.00-19.00
Vi gläntar på den inre sorgen. Låt din hemlighet bli del av ett konstverk. Kom till Prosten Pihls Gård i Nyköping och skriv dina egna ord om sorgen och saknaden du inte kan, eller vill prata med andra om. Du kan vara anonym. Under den korta stunden omgärdas du av den vackra trädgården och en stillsam föreställning som varsamt vaggar sorgen i vinden.
Saltet på kudden är del ett av två i verket skapat för och i Nyköping. Del två blir en installation på Sörmlands museum (datum ej klart).
22 augusti: Trosa
Åminnelser
- en finstämd hyllning till allt vi sörjer och saknar
Från den livsomvälvande förlusten, till saknaden efter favvotröjan som glömdes på tåget - och allt däremellan. Vi sörjer och hyllar - var för sig och alla tillsammans.
Var med i en kollektiv hyllning som tar plats längs strandpromenaden utmed ån, med start vid Gröna torget och ut till Västra hamnplan. Allt du behöver är en vit näsduk, för att vinka ut just ditt sorgeminne. Det hela leds av besättningen på en vacker träbåt som stilla flyter med strömmen under broarna. Åminnelser är på samma gång en hyllning till Trosa och alla dess invånare - ett verk skapat speciellt för Trosa av Anne Pajunen på uppdrag av Scenkonst Sörmland.
För biljettinformation och övrig info se
https://scenkonstsormland.se/musik/musikresidens/salt/aminnelser/
MEDVERKANDE:
Anne Pajunen
Pelle Nestorzon
Trosa Stadsmusikkår
med flera...
Åminnelser genomförs i samarbete med Trosa Kommun och Trosa Riksteaterförening.
Tänk på din och andras hälsa, håll avståndet till varandra under evenemanget.
17-18 oktober: Eskilstuna Stadsmuseum
Kaffetårar för sorg och saknad
- en miniopera med sverigefinska förtecken
Mitt bland de gamla stadiga ångmaskinerna får du uppleva ett mustigt musikaliskt kollage av röster och berättelser. Här finns både allvar, djup och humor. Musiken rör sig omväxlande från nyskriven tango till rytmen av en maskin - till en aria om kaffets betydelse - till drömlika klangvärldar som ger röst åt saknaden efter syskon och föräldrar.
1 november: Västra Vingåkers Kyrka, kl: 18.00
I sorgens tjänst
-en musikalisk gestaltning av en kyrkvaktmästares värv.
Verket belyser kyrkvaktmästarens ceremoniella funktion i omsorgsarbetet med människor som går igenom en stor sorg. Kyrkvaktmästaren som en trygg och fast punkt, en medmänniska som ser och deltar i bakgrunden. Till sin form är arbetet en repetitiv vandring på väl upptrampade stigar, men landskapet växlar i mötet med varje människa som bär på sin egen unika sorg.
Musiken baseras på inspelningar av föremål och element som finns i kyrkan: kyrkklockor, kvarlämnade objekt, gnisslande dörrar, urverket som tidigare drev klockan i kyrktornet. Anne bearbetar och gör musik av de inspelade ljuden vilka i konsertögonblicket vävs samman med hennes röst i en hyllning till ett arbetsliv i sorgens tjänst.
Fri entré.